Leadership - Presence - Effectiveness

Wat is aikido?

Oorsprong

Aikido is een jonge Japanse krijgskunst, ontwikkeld in het begin van de 20e eeuw door Morihei Ueshiba. Letterlijk vertaald betekent het ‘de weg (do) van harmonie (ai) met energie (ki)’. De technieken van aikido stammen af van oude traditionele Japanse gevechtsvormen en samurai tradities.
 

Kenmerken

Aikido accepteert dat er conflict en agressiviteit is in de wereld. Echter, een aikidoka reageert niet vanuit angst of passiviteit. De effectiviteit van aikido komt niet door spierkracht maar door optimaal gebruik van de kracht en de beweging van de tegenstander. Aanval en verdediging komen hierdoor niet tot een directe confrontatie.

Het streven van aikido is het bereiken van harmonie (ai) en niet het toebrengen van lichamelijk letsel. De tegengestelde krachten worden verenigd, zonder daar zelf iets aan toe te voegen.
Er is dan ook geen competitie in aikido. Men traint om de eigen techniek te verbeteren en niet om "te winnen". Als er al een gevecht geleverd wordt, dan is dat vooral met jezelf.
 

Effecten

De kern van aikido techniek is het bewegen vanuit een stabiel en energiek 'centrum', hara genoemd. De nadruk ligt op de ontwikkeling van een betere eenheid tussen lichaam en geest.
Door aikido regulier te beoefenen ontwikkel je lenigheid, coördinatie en aanpassingsvermogen. Het fysieke oefenen van de fundamentele principes van aikido leidt tot een beter begrip en brengt essentiële vaardigheden voor het oplossen van conflicten. De concentratie en discipline, nodig voor aikido training, maakt je scherper in het dagelijks leven.


“Strength has more to do with intention than with the size of your biceps. It has more to do with your Spirit and your energy flow than the number of push-ups you can do.”

 – Terry Dobson, Sensei